CULTURE MAGAZINE

Bøker
Galka Scheyer und die Blaue Vier

Galka Scheyer og de fire blå
B
Bokomslag - "Galka Scheyer og de fire blå"
Foto: Hirmer Verlag
Bokomslag – «Galka Scheyer og de fire blå»
Foto: Hirmer Verlag
LYTT TIL ARTIKKELEN
0:00  /  0:00

Modernitetens tause beskytter

Galka Scheyer, født i 1889 i en jødisk familie fra det øvre borgerskap i Braunschweig, har hittil fått lite oppmerksomhet i kunsthistorien. Som kunsthandler spilte hun imidlertid en viktig rolle i formidlingen av europeisk avantgardekunst i Amerika. Etter at hun emigrerte til USA på 1920-tallet, bygget Scheyer opp et kunstnerisk nettverk der for å gjøre den europeiske modernismens verker av Kandinsky, Klee, Feininger og Jawlensky tilgjengelige for et bredere publikum under navnet «The Blue Four». Scheyers liv og virke kan også ses som forbilledlig for kvinners frigjøring i en ellers mannsdominert kunstverden.

Alexej von Jawlensky, Mystisk hode (portrett av Emmy Scheyer) 1917
 W. Fuhrmannek, Hessisches Landesmuseum Darmstadt
Alexej von Jawlensky, Mystisk hode (portrett av Emmy Scheyer) 1917
W. Fuhrmannek, Hessisches Landesmuseum Darmstadt

Innflytelse og nettverk i Amerika

I USA fortsatte Galka Scheyer sitt utrettelige arbeid med å markedsføre kunsten til «De fire blå». Hun arrangerte utstillinger, holdt foredrag og publiserte skrifter som bidro vesentlig til å gjøre kunstnerne hun representerte, mer aksepterte og populære. Hennes engasjement begrenset seg imidlertid ikke bare til å introdusere det amerikanske kunstpublikummet for den europeiske modernismen, hun skapte også en plattform for kunstnerne slik at de kunne presentere sine arbeider i en internasjonal sammenheng. I Hollywood hadde hun blant andre Greta Garbo, Marlene Dietrich, Josef von Sternberg og Erich Maria Remarque i sin bekjentskapskrets. Scheyer brukte sine kontakter med datidens kjendiser til å maksimere rekkevidden og innflytelsen til kunstnerne hun representerte.

Galka Scheyer, ca. 1940, Los Angeles
Fotografi, detalj, Alexander Hammids eiendom (Foto: Alexander Hammid)
Galka Scheyer, ca. 1940, Los Angeles
Fotografi, detalj, Alexander Hammids eiendom (Foto: Alexander Hammid)

Retur og vanskeligheter i Europa

Til tross for suksessen i USA vendte Scheyer flere ganger tilbake til Europa for å promotere verkene til «De fire blå». Disse reisene ble imidlertid overskygget av de politiske og sosiale omveltningene i Europa, særlig nasjonalsosialismens fremvekst. Hennes innsats for å fremme moderne kunst møtte stadig større motstand, og verkene som ble diffamert som «degenererte», ble i økende grad skjøvet ut av det offentlige rom. Scheyer ble diskriminert og kunne bare fortsette sitt arbeid under vanskelige forhold, noe som var en ekstra belastning for hennes personlige situasjon. Den 13. desember 1945 døde Galka Scheyer, som led av kreft, i Hollywood, 56 år gammel.

Et nytt blikk på Galka Scheyer

Boken «Galka Scheyer og de fire blå», utgitt på Hirmer Verlag, er et viktig bidrag til å hedre og gjenoppdage Galka Scheyer ved å gi hennes arbeid og hennes nyskapende tilnærming til kunstformidling stor plass. Gjennom grundig research og omfattende dokumentasjon gir den en bedre forståelse av Scheyers kunstneriske nettverk og hennes evne til å forholde seg til sin samtids sosiale og politiske strømninger. Boken belyser dermed ikke bare Scheyers rolle i kunstverdenen, men gir også et innblikk i utfordringene og suksessene til en kvinne som hevdet seg i en mannsdominert bransje og bidro til å spre moderne kunst på tvers av kontinenter.

Daten

TitelGalka Scheyer und die Blaue Vier
(Galka Scheyer og de fire blå – Transl. Utg.)
UtgiverPeter Joch, Bianca Strauß
ForlagHirmer Verlag
InnbindingInnbundet
Sider288 sider, 230 fargeillustrasjoner
SpråkTysk, med et essay på engelsk
Dimensjoner23,5 × 28,5 cm
ISBN978-3-7774-4332-4
Pris49,90 €

Ytterligere informasjon

Mer informasjon om boken «Galka Scheyer und die Blaue Vier» (DE) (Reklame) finner du på Hirmer Verlags nettsider.

Compliance

The book was kindly made available to us by the publisher. The presentation and rating of HYPERMADE remains independent of this and is based solely on the content of the book.

CULTURE MAGAZINE
Consent Management Platform by Real Cookie Banner