CULTURE MAGAZINE

Bøker
The Gourmand’s Lemon – A Collection of Stories and Recipes

Gourmetens sitron - en samling historier og oppskrifter
B
Buchcover - "The Gourmand's Lemon"
Foto: Taschen Verlag
Buchcover – «The Gourmand’s Lemon»
Foto: Taschen Verlag
LYTT TIL ARTIKKELEN
0:00  /  0:00

En reise inn i sitronenes verden

«Kjenner du landet der sitronene blomstrer?» Med disse ordene innleder Johann Wolfgang von Goethe et av sine mest berømte dikt, og de kunne også vært opptakten til «Gourmandens sitron». Boken tar leseren med på en reise inn i en levende verden der sitronen har mye mer å by på enn bare sin syrlige smak. I en blanding av kunst, kultur og gastronomi utfoldes den solgule sitrusfruktens allsidighet. Forfatterne David Lane og Marina Tweed, som begge bidrar til det engelske matmagasinet «The Gourmand», har endelig gitt sitronen sin rettmessige plass i samarbeid med forfatteren og kunstkritikeren Jennifer Higgie.

Interiørbilde - "The Gourmand's Lemon"
Foto: Taschen Verlag
Interiørbilde – «The Gourmand’s Lemon»
Foto: Taschen Verlag

Fra Medici til i dag

«The Gourmand’s Lemon» gjør et dypdykk i historien og følger sitronens reise fra de italienske renessansehagene til Medici, der den fungerte som et statussymbol, til bruken av sitronsaft som usynlig blekk, med spor tilbake til år 600 e.Kr., til den uunnværlige medisinske bruken av sitronens høye C-vitamininnhold mot mangelsykdommen skjørbuk til sjøs. Forfatterne viser også hvordan sitronen har bygget bro mellom tidsepoker, geografiske områder og kulturer gjennom sin kulinariske rolle, og belyser dens mangesidige betydning i litteraturen for forfattere som Joan Didion og James Joyce.

Interiørbilde - "The Gourmand's Lemon"
Foto: Taschen Verlag
Interiørbilde – «The Gourmand’s Lemon»
Foto: Taschen Verlag

Sitronen som inspirasjonskilde

Boken viser hvordan sitronen har inspirert kunstnere opp gjennom historien, fra de gamle mesternes detaljerte stilleben til avantgardeverkene til kunstikoner som Picasso og Warhol. Sitronens betydning i anvendt kunst og produktdesign belyses gjennom eksempler som Philippe Starcks berømte sitruspresse og Jifs slående emballasje for sitronsaftkonsentrat. Disse eksemplene viser at sitronen, med sin unike form og sterke farge, er en inspirasjonskilde på mange kreative områder langt utover det kulinariske, og at den for lengst har funnet veien inn i moderne estetikk som et symbol på friskhet og renhet.

Interiørbilde - "The Gourmand's Lemon"
Foto: Taschen Verlag
Interiørbilde – «The Gourmand’s Lemon»
Foto: Taschen Verlag

Sitronens kulinariske kunst

Forordet av Simon Hopkinson og innledningen av Jennifer Higgie inviterer deg til å oppdage sitronens kulinariske gleder og dypere kulturelle betydning. En stor del av boken består derfor av en rekke oppskrifter, fra klassiske cocktails til sofistikerte desserter som inviterer til kulinariske oppdagelser. Etter å ha lest alle disse innsiktene og historiene, som er pakket inn i en dyktig blanding av kulinarisk kunst og kulturell innsikt, har du bare blitt kjent med en liten del av sitronens tilsynelatende uendelige univers. Og da kommer man uunngåelig til å tenke på livsmottoet til den tyske skuespilleren Lotti Huber: «This lemon still has plenty of juice».

Data

TitelThe Gourmand’s Lemon – A Collection of Stories and Recipes
(Gourmetens sitron – en samling historier og oppskrifter – Transl. Utg.)
UtgiverDavid Lane, Marina Tweed, Jennifer Higgie 
ForlagTaschen Verlag
InnbindingInnbundet
Sider272 sider, med mange illustrasjoner i farger
SpråkEngelsk
Dimensjoner20 x 27.9 cm
ISBN978-3-8365-8590-3
Pris40 €

Ytterligere informasjon

Mer informasjon om boken «The Gourmand’s Lemon – A Collection of Stories and Recipes» (EN) (Reklame) finner du på Taschen-Verlags hjemmeside.

Overholdelse

Boken ble velvillig stilt til rådighet av forlaget. Presentasjonen og evalueringen av HYPERMADE er uavhengig av dette og er utelukkende basert på innholdet i boken.

CULTURE MAGAZINE
Consent Management Platform by Real Cookie Banner