CULTURE MAGAZINE

Bøker
Workers – An Archaeology of the Industrial Age

Arbeidere - en arkeologi om den industrielle tidsalderen
B
Omslag til boken - Sebastião Salgado "Workers"
© Taschen Verlag
Omslag til boken – Sebastião Salgado «Workers»
© Taschen Verlag
LYTT TIL ARTIKKELEN
0:00  /  0:00

Fremskrittets sosiale pris

I det moderne industrisamfunnet, som er preget av teknologiske fremskritt og materiell overflod, utsettes folk for en konstant flom av informasjon, noe som ofte fører til personlig isolasjon og følelsesmessig tomhet. I Instagram & Co.s tidsalder er også fotografiet blitt et flyktig kommunikasjonsmiddel og har beveget seg langt bort fra sin opprinnelige oppgave, nemlig å fange virkeligheten i uforfalsket form. I utallige bilder konstrueres den estetiske illusjonen av en perfekt verden om og om igjen, bare for midlertidig å undertrykke følelsen av sosial fremmedgjøring.

Trapani, Sicilia, Italia, 1991
© Sebastião Salgado
Trapani, Sicilia, Italia, 1991
© Sebastião Salgado

A chronicler of the forgotten

Den brasilianske fotografen Sebastião Salgado gjør langt mer enn bare å skildre hverdagen til arbeiderklassen han beundrer. Den tidligere økonomen ser dypt inn i maskinrommet i moderne samfunn og viser nådeløst de harde, ofte svette arbeidsforholdene på samfunnets bunn. Ved å skildre deres slitsomme liv gjenoppretter han den verdigheten som det moderne arbeidslivet har frarøvet navnløse mennesker over hele verden, og understreker deres uunnværlige bidrag til industrialismens tilsynelatende selvfølgelige velstand.

Gdansk, Polen, 1990
© Sebastião Salgado
Gdansk, Polen, 1990
© Sebastião Salgado

Salgado’s hidden message

Boken «Workers» av Sebastião Salgado, utgitt av Taschen Verlag, hyller Salgados arbeid gjennom flere tiår med en rekke svart-hvitt-fotografier over 400 sider. Fotografiene er som sirener som først fengsler den intetanende betrakteren med sin umiddelbare skjønnhet, for så å konfrontere ham eller henne med sitt egentlige, brutale budskap helt uforberedt. De forteller om det harde fysiske arbeidets slit og elendighet, om utnyttelse og moderne slaveri som i dag er fullstendig glemt i store deler av den industrialiserte verden, og i en dialog uten ord oppfordrer de oss til å erkjenne den ubehagelige sannheten bak vår egen velstand.

Chittagong, Bangladesch, 1989
© Sebastião Salgado
Chittagong, Bangladesh, 1989
© Sebastião Salgado

Arven etter Salgado

Sebastião Salgados bidrag til fotografiet og hans engasjement for sosiale og miljømessige spørsmål har gitt ham en rekke utmerkelser, blant annet Oskar Barnack-prisen fra World Press Photo Foundation. Hans unike arbeid har ikke bare beriket fotografiet som dokumentarisk medium, men har også gitt en stemme til dem som ellers ville ha forblitt usynlige. Salgados tidløse kunst er å kombinere fotografi med empati og på den måten inspirere betrakteren til å reflektere over menneskets eksistens og globale problemer.

Data

TitleWorkers – An Archaeology of the Industrial Age
(Arbeidere – en arkeologi om den industrielle tidsalderen – Transl. Utg.)
UtgiverSebastião Salgado, Lélia Wanick
ForlagTaschen Verlag
InnbindingInnbundet
Sider400 s., med tallrike ill.
SpråkEngelsk
Dimensjoner24.5 x 33 cm
ISBN3836596326
Pris80 €

Ytterligere informasjon

Mer informasjon om boken «Workers» (Reklame) av Sebastião Salgado finner du på Taschen Verlags nettside.

Compliance

The book was kindly made available to us by the publisher. The presentation and rating of HYPERMADE remains independent of this and is based solely on the content of the book.

CULTURE MAGAZINE
Consent Management Platform by Real Cookie Banner