CULTURE MAGAZINE

Knihy
Galka Scheyer und die Blaue Vier

Orginaltitel
K
Obálka knihy - "Galka Scheyer und die Blaue Vier"
Foto: Hirmer Verlag
Obálka knihy – „Galka Scheyer und die Blaue Vier“
Foto: Hirmer Verlag
VYPOČUŤ SI ČLÁNOK
0:00  /  0:00

Tichý patrón modernosti

Galka Scheyer, rojena leta 1889 v judovski družini višjega srednjega sloja v Braunschweigu, je bila doslej v umetnostni zgodovini deležna le malo pozornosti. Vendar je kot trgovka z umetninami igrala pomembno vlogo pri širjenju evropske avantgardne umetnosti v Ameriki. Po emigraciji v ZDA v dvajsetih letih 20. stoletja je Scheyerjeva tam vzpostavila umetniško mrežo, ki je pod imenom „Modra četverica“ širši javnosti približala dela evropskega modernizma Kandinskega, Kleeja, Feiningerja in Jawlenskega. Scheyerjevo življenje in delo lahko obravnavamo tudi kot zgled za emancipacijo žensk v svetu umetnosti, v katerem so sicer prevladovali moški.

Alexej von Jawlensky, Mystická hlava (Portrét Emmy Scheyerovej) 1917
 W. Fuhrmannek, Hesenské štátne múzeum Darmstadt
Alexej von Jawlensky, Mystická hlava (Portrét Emmy Scheyerovej) 1917
W. Fuhrmannek, Hesenské štátne múzeum Darmstadt

Vplyv a siete v Amerike

Galka Scheyer je v ZDA nadaljevala s svojim neutrudnim delom pri trženju umetnosti „modre četverice“. Organizirala je razstave, predavala in objavljala članke, ki so pomembno prispevali k sprejetju in priljubljenosti umetnikov, ki jih je zastopala. Vendar pa njena zavzetost ni bila omejena na seznanjanje ameriške umetniške javnosti z evropskim modernizmom; ustvarila je tudi platformo, na kateri so umetniki lahko predstavili svoja dela v mednarodnem kontekstu. Med njenimi znanci v Hollywoodu so bili Greta Garbo, Marlene Dietrich, Josef von Sternberg in Erich Maria Remarque. Scheyerjeva je svoje stike s takratnimi zvezdniki uspešno izkoristila za čim večji doseg in vpliv umetnikov, ki jih je zastopala.

Galka Scheyer, asi 1940, Los Angeles
Fotografia, detail, pozostalosť Alexandra Hammida (Foto: Alexander Hammid)
Galka Scheyer, asi 1940, Los Angeles
Fotografia, detail, pozostalosť Alexandra Hammida (Foto: Alexander Hammid)

Návrat a ťažkosti v Európe

Kljub uspehu v ZDA se je Scheyerjeva večkrat vrnila v Evropo, da bi promovirala dela „modre četverice“. Vendar so ta potovanja zasenčili politični in družbeni pretresi v Evropi, zlasti vzpon nacionalsocializma. Njena prizadevanja za promocijo moderne umetnosti so naletela na vse večji odpor, dela, ki so bila obrekovana kot „degenerirana“, pa so bila vse bolj izrinjena iz javnega prostora. Scheyerjeva je bila diskriminirana in je svoje delo lahko nadaljevala le v težkih razmerah, kar je dodatno obremenjevalo njen osebni položaj. Galka Scheyer, ki je zbolela za rakom, je 13. decembra 1945 v starosti 56 let umrla v Hollywoodu.

Nový pohľad na Galku Scheyer

Knjiga „Galka Scheyer and the Blue Four“, ki je izšla pri založbi Hirmer Verlag, pomembno prispeva k počastitvi in ponovnemu odkrivanju Galke Scheyer, saj namenja veliko prostora njenemu delu in inovativnemu pristopu k likovni vzgoji. S podrobnimi raziskavami in obsežno dokumentacijo omogoča boljše razumevanje Scheyerjeve umetniške mreže in njene sposobnosti spoprijemanja z družbenimi in političnimi tokovi njenega časa. Knjiga tako ne osvetljuje le vloge Scheyerjeve v svetu umetnosti, temveč ponuja tudi vpogled v izzive in uspehe ženske, ki se je uveljavila v panogi, v kateri so prevladovali moški, in pomagala razširiti sodobno umetnost po celinah.

Údaje

NázovGalka Scheyer und die Blaue Vier
(Galka Scheyer a Modrá štvorka – Preklad. Ed.)
VydavateľPeter Joch, Bianca Strauß
VydavateľstvoHirmer Verlag
VäzbaV trdi vezavi
Stránky288 strani, 230 barvnih ilustracij
JazykNemščina z esejem v angleščini
Rozmery23,5 × 28,5 cm
ISBN978-3-7774-4332-4
Cena49,90 €

Ďalšie informácie

Več informacij o knjigi „Galka Scheyer und die Blaue Vier“ (DE) (Oglaševanje) najdete na spletni strani založbe Hirmer Verlag.

Compliance

The book was kindly made available to us by the publisher. The presentation and rating of HYPERMADE remains independent of this and is based solely on the content of the book.

CULTURE MAGAZINE
Platforma na správu súhlasov od Real Cookie Banneru